Sukuseura Lagus-Hirvensalo ry

Kesäretki Tuusulaan

Vuonna 2003 sukuseura järjesti kesäretken Tuusulan kulttuurimaisemissa. Mukana retkellä oli enimmillään runsaat 50 sukulaista. Kuten aina ennenkin, ehkä nytkin retken parasta antia oli tavata ihmisiä, joita ei usein näe. Lisäksi tarjoutui mahdollisuus nähdä ihan uusia kasvoja.

Retken ohjelmasta jäivät mieleen oivalliset opastukset eri pisteissä. Ainolassa selvisi, että Sibeliuksen 50-vuotislahjaksi saamaa flyygeliä eivät perheen lapset saaneet vapaasti soittaa. Se olisi häirinnyt mestaria. Niinpä lapset pitivät vahtia ikkunassa Sibeliuksen ollessa ulkona ja kun isän hattu ilmestyi näköpiiriin, lakkasi soitto.

Tuusulassa uudet sukupaidat kävivät hyvin kaupaksi.

Vuonna 1996 valmistuneessa Syvärannan Lottamuseossa selvisi muun muassa, että jatkosodan loppuvaiheessa lottatehtävissä oli 242 000 lottaa.

Taiteilija Pekka Halosen kodista painui mieleen viehättävän taidenäyttelyn lisäksi järvelle antavassa isossa ikkunassa roikkunut karbidilamppu, jonka Halonen sytytti merkiksi järven vastarannalla asuneelle kirjailija Juhani Aholle, kun lauantai-illan sauna oli lämmitetty.

Oivallinen ateria nautittiin kurssikeskus Onnelassa, minkä jälkeen siirryttiin lähellä sijaitsevalle Ignatius-suvun huvilalle. Täällä tavattiin Selma Ignatiuksen (os. Lagus) jälkipolvea ja kuultiin mainio esitys siitä, kuinka Jean Sibelius oli kirjoittanut Elegiansa alkusäkeet Ilta Ekroosin (os. Lagus) silkkinenäliinaan.

Lagus-Hirvensalo-sukuseuran jäseniä Ignatiuksilla vahvistettuina Tuusulassa 30.8.2003.


Vuosikokous Hyvinkäällä

Seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin Hyvinkäällä elokuussa 2002.

Kokouksessa esiteltiin sukuseuralle suunniteltu tunnus. Tunnuksessa on tyylitelty jänis, josta Lagus-nimi (alun perin Lepus) on peräisin. Monet suvun jäsenet suomensivat 1900-luvun alussa nimensä Hirvensaloksi. Metsän tuntua tunnukseen tuovat ylä- ja alareunan puut. Suvun jäsenet saavat käyttää tunnusta ja seuralla on aikeissa teettää erilaisia artikkeleita, joissa tunnus on esillä.

Kokousesitelmässä kuultiin panssarikenraali Ernst Ruben Laguksesta. Varsinaisen kokouksen jälkeen vierailtiin Ali-Anttilan ja Mutilan tiloilla, jotka ovat olleet suvun jäsenten hallussa viime vuosisadan alkupuolelta lähtien.

Kesäkokouksessaan Hyvinkäällä 17.8.2002 sukuseura vierali myös Ali-Anttilan tilalla.


Retkellä Hirvensalossa

Seura järjesti toukokuussa 2001 retken suvun vanhan sukutarinan mukaisille syntysijoille Hirvensalon saareen.

Retkellä tutustuimme saaren lisäksi myös siellä sijaitsevaan Itähaarlan Itätalon tilaan, joka sijaitsee lähellä suvun kantaisän oletettua asuinpaikkaa Harlaxia, Jänissaarta.

Helsinkiin palatessa kävimme tutustumassa Turussa Aboa Vetus -näyttelyyn ja Piikkiössä Reimsien Bussilan tilaan. Aiemmin keväällä kuollut Rauni Reims (os. Hirvensalo) oli emännöinyt tilaa 60 vuotta.


Sukukokokous Seurasaaressa

Vuoden 2000 kesäkuussa ensimmäinen suuri sukutapaaminen kolmeenkymmeneen vuoteen järjestettiin Seurasaaressa kuten vuonna 1970:kin.

Seurasaaren sukukokoukseen osallistui yli 160 henkeä.


SUKUSEURA LAGUS-HIRVENSALO RY

Ota yhteyttä sähköpostitse