Reseptit

Mikä sopisikaan paremmin suvun reseptikirjaan kuin jänisresepti!

Tässä on kaksi oivallista reseptiä Hannele Erikssonilta. Hän kertoo isänsä Heikki Reino Paavo (Paavonpoika) Hirvensalon metsästäneen paljon jäniksiä : Meillä syötiin siis paljon jänispaistia. Tosin otti voimille pienenä syödä pupupaistia, kun säälitti pupuparat.

Tämä ensimmäinen on ulkona valmistettava.

Jänes vartaassa

(2 annosta)

Tarvitset: 1 kpl jänis, voita, lankaa, suolaa, vettä Toimi näin: Ammu jänes paljakalla. Suolista ja nylje. Pese verestä ym. purossa tai lumella. Laskeudu outamaihin. Jää kuusiryhmän lähettyville asennolle. Tee tulet. Hae sopiva varras, johon pujotat jäneksen pituussuunnassa.

Jos on voita, pane sitä vatsaonteloon. Yritä sitoa aukot kiinni rautalangalla, pajulla tms. Aseta varras jäneksineen haaratukien varaan nuotion yläpuolelle. Taita kuusista kuivuneita kääpiöoksia. Niistä saat matalan savuttoman ja kuuman liekin. Pyörittele liekin yläpuolella noin 10 cm:n jänesvarrasta hitaasti, noin 3 tuntia, valellen sitä laimeahkolla suolavedellä, ettei liha pääse hiiltymään.

Tarjoillaan: Vedä kypsynyt jänes vartaasta ja raatele paloiksi nivelten kohdilta. Mausta hyvällä nälällä. Syö ja tarjoa kumppanillesi. Luut ja rustot tarjoillaan koiralle. Jos on höystöjä, kahvitellaan. Levähdetään vähän. Jatketaan matkaa. Vanhan palvarin totuus: Kyllä jäneksestäkin hyvää saa, kun siihen sekoittaa muuta lihaa. Sopiva seossuhde on 1:1 eli yksi sika ja yksi jänes.

Tämä toinen resepti on sitten sisällä valmistettava

Jänispaisti

(6-10 hengelle)

Tarvitaan: 1,5-3kg jäniksen lihaa, 50-100g silavaa, 2-3 rkl voita, 0,5-1 tl suolaa, 2 maustemitallista valko- tai mustapippuria, 4-5 dl vettä tai lihalientä (punaviiniä). Jäniksen sisälmykset poistetaan ja maha täytetään katajan- tai kuusen oksilla. Jänistä täytyy riiputtaa vähintään viikon ajan ennen kuin se on tarpeeksi mureaa ruoan valmistukseen. Nylkeminen aloitetaan polvinivelen kohdalta vetämällä nahkaa alaspäin. Pää, käpälät, kalvot ja ohut kuveliha poistetaan. Selkäranka katkaistaan parista kohtaa ja ruho pannaan maitoon tai kaljaan yön ajaksi. Jänis voidaan paloitella tai paistaa kokonaisena.

Pata kuumennetaan ja rasva ruskistetaan. Silavaviipaleisiin kiedottu jänis ruskistetaan siinä joka puolelta ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Nesteeksi lisätään lihalientä ja vettä. Veden sijasta voidaan osittain käyttää punaviiniä. Lihaa kypsennetään miedolla lämmöllä tai kohtalaisen kuumassa uunissa. Paistamisaika noin 1.5-2 tuntia. Uuninlämpö 175 astetta. Neulalla voidaan koettaa onko liha mureaa.

Jänis nostetaan liemestä, jota ohennetaan vedellä ja suurustetaan vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla.
Kastike: 4 dl vehnäjauhoja, 6 dl paistinlientä, 2 dl kermaa.
Jänispaistin kanssa tarjotaan keitettyjä tai paistettuja perunoita, viinimarjahyytelöä, hillosipuleita tai kurkkusäilykkeitä.

SUKUSEURA LAGUS-HIRVENSALO RY

Ota yhteyttä sähköpostitse